04 / 10 / 22
- OGLAS -[adrotate group="1"]
Velike pričePosetili smoPatrimony je naše pravo lice

Patrimony je naše pravo lice

- Oglas -[adrotate group="2"]

Glavna urednica Satova i nakita posetila je u Plan lez Uatu, u blizini Ženeve, jednu od najstarijih časovničarskih manufaktura na svetu

Kada je pre osam godina tadašnji glavni urednik i osnivač Satova i nakita, Leopold Botteri, posetio u to vreme novo zdanje Vacheron Constantina u Plan lez Uatu, poslovnoj zoni blizu Ženeve, privukao ga je upravo duh ovog brenda, čija istorija seže u daleku 1755. godinu. Isto se ponovilo i sa mnom, kada sam se ovog proleća našla na istom mestu, u Vacheronovoj manufakturi u Plan lez Uatu, gde sam obišla brojne radionice, uključujući i slavnu Métiers d’Art. Razmišljajući šta pravi razliku među brojnim vrhunskim manufakturama koje sam dosad posetila, došla sam do istog zaključka: duh, duh je ono što pravi razliku.

A duh koji vlada u prostorima i radionicama Vacheron Constantina je i dalje duh elegancije, sofisticiranosti, večne klasike, tradicije i inovativnosti te posvećenosti detaljima – ističe na ručku koji je koleginici iz Švedske i meni priredio naš domaćin, direktor Odeljenja za stil i nasleđe, Kristijan Selmoni. On je na ovu poziciju postavljen prošle godine, otprilike u vreme kad je za novog CEO-a izabran Luj Ferla koji je zamenio dugogodišnjeg direktora Huana Karlosa Toresa. Selmoni je u Vacheronu već skoro trideset godina, tačnije od 1990, a osim za stil i nasleđe, zadužen je i za odnose s novinarima. Za vreme naše posete Vacheronu pokazao se kao izvanredan domaćin, na jednako izvanrednom ručku, tokom koga smo, između ostalog, razgovarali i o potpuno novoj kolekciji FiftySix, predstavljenoj na ovogodišnjem Ženevskom salonu.

– FiftySix je nova kolekcija, inspirisana našim modelom iz 1956, ali to je moderna kolekcija s daškom vintagea, na kraju potpuno drugačija od modela kojim je inspirisana. Zadržali smo ušice kaiša, koje su oblikovane kao malteški krst i prilično su posebne, i automatski mehanizam, koji je isto tako bio obeležje pedesetih godina prošlog veka, a koji je danas, naravno, manufakturno izveden. U svemu ostalom ovaj sat je vrlo moderan, što se savršeno uklapa u našu politiku privlačenja mlađih kupaca. Tome doprinosi i cena ove kolekcije, koja je znatno niža od cene kolekcija Historiques ili Patrimony, u čemu nam je pomoglo korišćenje čelika kao glavnog materijala, ističe direktor Stila i nasleđa u Vacheronu.

Više u časopisu Satovi i nakit broj 23, leto 2018.

Pročitajte još

- Oglas -[adrotate group="2"]

Pratite nas

- Oglas -[adrotate group="2"]
- Oglas -[adrotate group="5"]

Upoznajte se našim štampanim izdanjima

Vreme je da i vi saznate kako funkcionišu najsloženiji mehanizmi koje je ljudski rod izumeo. Sve tajne visokog časovničarstva, ali i brojni noviteti i zanimljivosti iz sveta satova i nakita u svakom broju naših izdanja “Satovi i nakit” i “Katalog satova”.

- Oglas -[adrotate group="5"]